2012. január 16.

Lorelai háza

Erre a hétre egy különleges sorozattal készültem.

Túl sokat nem nézek tévét, és igyekszem alaposan megválogatni, hogy milyen programra is kapcsolom be a készüléket. Viszont van néhány műsor, ami belopta magát a szívembe. Egyik ilyen kedvenc tévésorozatom a Szívek szállodája, eredeti címén Gilmore Girls.




Ez a sorozat szerintem úgy tökéletes, ahogy van. A megálmodott kiváló karakterek érzékletesen és rengeteg humorral mutatják be az ember esendőségét, szerethetővé és megérthetővé téve a legkellemetlenebb jellemvonásokat is. Az élet tele van küzdelemmel és nehéz helyzetekkel, de könnyebb ezeket feldolgozni, megoldani, ha megpróbáljuk a problémákat a humor oldaláról megközelíteni.

Már régóta készülök posztot írni ennek a sorozatnak a kulisszáiról, ahogy nemrég ígérgettem is már nektek.
Az aprólékos gonddal felépített díszletek nem csak azért tökéletesek, mert a belsőépítészek és díszlettervezők tényleg jó munkát végezve beleadtak apait-anyait, hanem azért is, mert külön hangsúlyozzák, illetve alátámasztják az egyes szereplők habitusát is.

Most eljött hát az idő, hogy valóra váltsam régóta dédelgetett tervem, és egy hét részes sorozat keretében a következő napokban megmutatom nektek ennek a nagyon vicces sorozatnak a belső tereit.
Aki ismeri a sorozatot, annak remélem sikerül vele örömet szereznem, aki pedig nem ismeri, annak talán ez a bemutató felkelti az érdeklődését a film iránt (és ha belekezd a sorozatba tutti, hogy nem fog csalódni).

Első alkalommal a főszereplő, Lorelai Gilmore otthonába látogatunk el.

Lorelai háza a Connecticut-beli Stars Hollow nevű elbűvölő kisvárosban található.
Tipikus amerikai ház, két szintes, a bejárat az egész földszintet körülölelő verandáról nyílik.

Lorelai háza totál eklektikus, mégis melegséget, otthonosságot és biztonságot áraszt.
Szereti a humoros, olykor már kimondottan giccses tárgyakat, mint amilyen például a teljesen használhatatlan szőrmés ébresztőóra (ami persze nem csörgött, amikor korán kellett volna kelni). Vagy a majmos lámpa, amire Lorelai az anyjától ajándékba kapott elegáns lámpát cserélte el.

Lorelai háza a kocsibehajtóról nézve
Lorelai háza


Lorelai házában minden olyan "normális", "hétköznapi". Nincs benne semmi erőltetett. Semmi sznobság. Olyan, mintha a sajátunk lenne, könnyű beleképzelni  magunkat.
Nincsenek benne drága berendezési tárgyak, nincs semmi az élére állítva, mégis kellemes és harmonikus az összhatás.

A földszinten található az előszoba, a nappali, a konyha és Lorelai lánya, Rory szobája.
A verandáról a bejárati ajtón belépve a ház méretéhez képest viszonylag kicsi előszobába jutunk, innen balra nyílik a nappali. A nappaliból egy átjáróból juthatunk be a konyhába és Rory szobájába. Az átjáróból nyílik egy kis tároló is balra, a két boltív között.

A veranda

Az előszoba
Az előszoba és a konyhába vezető átjáró a nappaliból nézve

A nappali a hátsó sarokból nézve
A kandalló a nappaliban
Átjáró a nappaliból a konyhába, innen balra vezet fel a lépcső az emeletre

A nappaliból egy falépcső vezet fel az emeletre. A filmben az emeletet ritkán láthatjuk, de itt van Lorelai hálószobája és a fürdőszoba.

Lorelai hálószobája

A konyha vidékies sílusú, a fehér, sárga és világoszöld színek kombinációjával.
A fehér bútort csempézett épített pultfelület egészíti ki. A berendezés eklektikus, innen-onnan összeszedett bútorokból áll, itt-ott vintage elemekkel, kellemesen belakott hangulatot árasztva. És bár Lorelai szinte soha nem főz, a konyha mégis jól felszerelt. Kedvenceim a tűzhely, a kis zsúrkocsi és az a fölött lévő fémből készült fali fűszertartó.
Külön étkezőhelyiség nincs, a konyha közepén elhelyezett asztalnál lehet enni, tanulni, levelet írni, telefonálni :-), és még ki tudja mi mindent csinálni...

A konyha



Rory szobája meglepő módon a konyhából nyílik. A stílus hasonló, mint a ház többi részében, de Rory személyiségéből adódóan ez a helyiség mégis kissé rendezettebb.
A szoba mindenhol tele van könyvekkel, de azért jut hely néhány kedvenc plüssállatnak is.

Rory szobája

A hatodik évadban Lorelai felújításba kezd. Ennek eredményeképpen a karakteres belső tér nem tűnik el, de kifinomultabbá válik.

A ház a felújítás után
Az előszoba a felújítás után


Szinte hihetetlen, hogy mindez csupán díszlet, amit csörlőkön emelnek fel-le a stúdióban, attól függően, hogy éppen melyik jelenetet forgatják. Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy az egész egy illúzió mindössze, mégis nagyon-nagyon tetszik és időről időre szívest-örömest merülök el ebben az álomvilágban.

A veranda a kulisszák mötött

A főszereplők

This week I bring you a special series of posts.
I am a big fan of TV comedy-drama 'Gilmore Girls' and I think it is absolutely perfect just as it is.
Lovely characters show us how to handle hard and difficult situations in our life with a good sense of humour.
It was my secret dream to write post on the scenery as I always loved the sets on this show. Now it comes true, so I will share with you the interiors of Gilmore Girls in the next days.
I believe the carefully detailed sceneries are brilliant not only because the stage designers did a very good job, but because they also enhance the casts' personalities.
First we visit the lead's, Lorelai Gilmore's house.
Lorelai's house is situated in the charming town of Stars Hollow, Connecticut. It is a bit eclectic, but warm and welcoming, with a cosy and lived in feel. She loves funny things like the furry alarm clock (obviously not working when really needed) or the lamp with monkeys.
The house itself is typical American two storey building, with a large veranda around.
From the entry hall we can step into the living room. From the living room we can walk through a hall to the kitchen-diner and her daughter, Rory's room. Wooden step leads to the upstairs where Lorelai's bedroom and the bathroom can be found.
In the sixth season the house has been renovated. The decoration became a bit more sophisticated, but luckily the characterful look has been kept.
I am fully aware of the fact that this is only a scenery which is continuously changed according to the shooting of the film, it's just an illusion, but I am happy to get lost in this dream world time to time.


Képek innen, innen, innen és innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...