2011. június 17.

Párizsban az élet

Janelle McCulloch ausztrál újságíró a címben szereplő könyvében különleges szemszögből mutatja be nekünk Párizst.

Őszinte, egyedi hangvételű könyve kellemes, sajátos látásmóddal megírt hol szomorkás, hol nagyon vicces, hol igazán bájos történetek láncolata.

Elkalauzol Párizs utcáiba, parkjaiba, elegáns cukrászdáiba és mindig nyüzsgő piacaira. Megtudhatjuk, mi a különbség a Szajna jobb és bal partja között, hogy mitől különleges a francia bor és pezsgő, és hogy vajon mi a titka a párizsi nők irigyelt eleganciájának. Bepillantást nyerhetünk ennek a titokzatos, mindig más és más arcát mutató városnak mindennapi életébe - a szerző szeretetteljes hangvételben mesél nekünk megélt kalandjairól. Annyira hangulatosan festi meg a francia főváros és benne a saját életét, hogy szinte úgy érezzük, mi magunk is részesei vagyunk ennek a miliőnek.

"Ha visszatekintek párizsi napjaimra, azt hiszem, itteni életemet ezek a dolgok határozták meg: a Ladurée, az üldögélés a bal parti kávéházakban, a felismerés, hogy akkor is szeretni lehet az életet, ha nincs gyermekáldás, ha nincs látványos karrier vagy irdatlan méretű kertvárosi ház tíz fürdőszobával. Személyiségem fejlődésének rendkívüli szakasza volt ez, és nem kellett hozzá se férfi, se francia stílusú románc, még kiterjedt baráti kör sem (bár akadtak néhányan, akik tartották bennem a lelket). Nem kellett hozzá semmi, csak Párizs. Kérek egy pohár pezsgőt. Ideje ünnepelnem."

A könyv külön ékessége az igényes borító és a gyönyörű képeket felhasználó illusztráció.
Külcsín és belbecs: nálam jeles.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...