2011. július 7.

Tihanyi képeslap

A minap Tihanyban jártunk, és örömmel állapítottuk meg, hogy a páratlan balatoni panorámával és történelmi emlékekkel rendelkező község mennyi festői szépséget tartogat látogatói számára.

A jellegzetes, kanyargós bevezető úton haladva felidéztük az Ötvös Csöpi-filmek emlékezetes  jeleneteit.

Beérve Tihanyba azonnal szembe tűnt, milyen nagy gondot fordítanak a település karbantartására.

Virággal díszített, kockaköves utcácskák, nádtetős házak kínálnak hangulatos sétát.

Az apátság környékén csavarogva bármerre is nézünk, szebbnél szebb látnivalókban van részünk. Az apátsági múzeumon kívül találunk itt királyi nyughelyet, egy kis skanzent, a visszhang szobrot, Kálvária emlékhelyet, babamúzeumot,  panoptikumot és még ki tudja mi mindent, amit mi esetleg kihagytunk.

A felújított épületek tökéletesen illeszkednek a táj struktúrájába és a történelmi hangulathoz. Mintha egy békebeli városkába csöppentünk volna. Egyébként tisztára úgy tűnt számomra, mintha sikk lenne az ingatlantulajdonosok körében, hogy a hely szellemének megfelelő módon, a táj adottságaihoz illően újítsák fel a régi házakat, vagy adott esetben húzzanak fel újakat. Vagy talán az önkormányzat írja ezt elő? Nem tudom. Mindenesetre a végeredményt nagy örömmel konstatáltam, mert sajnos sok Balaton-parti településre ez a hozzáállás még mindig nem jellemző, természetesen tisztelet minden kivételnek.

Szerencsére a boltokban nemcsak a szokásos gagyi cuccok kaphatók, hanem több helyen egyedi, igényes kézműves tárgyakat is vásárolhatunk emlékbe. Kedvencem a Levendula Udvarház, ahol eme illatos növénykét ezerféleképpen hasznosítják és árulják különleges szuvenírként.

Van egy érzésem, hogy még vissza fogunk ide térni jobban is körülnézni. :-)





Foto: Café Mystra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...