2011. július 18.

Egymás szemében

Néhány napja angol naplóíró regényhősökről írtam, de nem feledkezhetem meg két magyar társukról sem, Ventus Tamaráról és Fábián Attiláról. Az ő - párhuzamosan írt - naplóik alkotják Szilvási Lajos Egymás szemében című regényét, mely tinédzserkorom legmeghatározóbb olvasmánya volt. (Félek, nem is tudom méltóan szavakba foglalni, mit is jelent számomra ez a könyv, ezért személyeskedős helyett inkább ismertetősre veszem a szöveget.)

Tamara és Attila két tizenhét éves fiatal, akik egy sivár budapesti lakótelepen élik mindennapjaikat, ugyanabban a gimnáziumban harmadikosok, és nagy magányukban a naplóíráshoz menekülnek ("hogy legalább én legyek az a valaki, aki törődik velem").

1975 májusának végén egymásba szeretnek. Bimbózó kapcsolatuk felborzolja a suli állóvizét, így hőseink elég hamar jó kis leckét kapnak a közvélemény szívjóságából. Szerelmük kibontakozását és válságát követhetjük végig, a fiú és a lány szemszögéből egyaránt megmutatva és körüljárva a történetet alkotó eseményeket.

A naplóírás segítségével próbálják megérteni önmagukat, a körülöttük élő embereket, sorsuk eseményeit és egyáltalán a nagybetűs Életet. Legmélyebb és legbensőbb gondolataikat olvashatjuk, bepillantva a tinédzser lélek még őszinte, és ezért nagyon sebezhető sokrétűségébe.

Szilvási eszméletlen jól ír, annyira hitelesnek és valóságosnak tűnik a sztori mind a fiú, mind a lány (!) nézőpontjából, mintha tényleg igazi naplókat olvasnánk.

Eltekintve az akkoriban uralkodó ideológia erkölcsi normáinak erőteljes megjelenítésétől, örök egyetemes emberi értékek és viselkedésminták is bőven helyet kapnak a nagyon jó stílusban, érzékenyen megírt könyvben, amely nem csak tizenévesek számára szolgálhat különleges élményként.

Mindig kiváncsi lettem volna a folytatásra, hogyan alakul vajon Tamara és Attila sorsa, hogyan élték volna meg mondjuk a rendszerváltást, vagy immár ötvenes éveikben járva hogyan látnák mai világunkat. Kár, hogy ezt már nem tudhatjuk meg...

Az Egymás szemében klassz kis korrajz a hetvenes évek Magyarországáról, egy csodálatos szerelmi történetbe burkolva. Kötelezően ajánlott olvasmány! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...