2011. július 20.

From Russia with Love

Szentpétervárt Nagy Péter cár alapította 1703-ban. Mintegy két évszázadon át volt Oroszország kultúrális és politikai központja, de még ma is fontos szerepet játszik az ország életében. Moszkva után a második legnagyobb orosz település.

Elképzeléseimben mindig egyfajta vészjósló misztikus légkör lengte be a várost, köszönhetően talán a régi orosz történelmi filmeknek és könyveknek, melyekkel gyerekkoromban nyomasztottak az iskolai foglalkozások keretében.

Sok-sok évvel később, immár jóval barátságosabb körülmények között volt szerencsém Szentpétervárral testközelből is megismerkedni. Három nap nagyon kevés egy ekkora város felfedezésére, főleg, ha közben munkamegbeszélések is vannak, de azért sikerült némi benyomást szereznem és többé-kevésbé használható képeket is készítenem.

Északi fekvésének köszönhetően nyáridőben a nappali világosság (pontosabban inkább a  szürkület) késő éjszakáig nyúlik, ottjártamkor éjjel egy óra körül kezdett igazán sötétedni. Ez a jelenség az oka, hogy ebben az időszakban van a turisztikai szezon csúcspontja. Emiatt egyrészt érdemes időben gondoskodni a szobafoglalásról, másrészt számítani kell rá, hogy viszonylag drágán lehet jó szállást találni.

A város a Finn-öböl partján, a Néva folyó torkolatában fekszik.


Megszámlálhatatlan csatorna hálózza be (tulajdonképpen a város sok-sok sziget összessége), melyeken szebbnél szebb hidakon kelhetünk át.


A cár a települést európai mintára akarta felépíttetni, ezért építészeket toborzott szerte a kontinensről (elsősorban Olaszországból, a főépítésze Dominico Trezzini volt), hogy valóra váltsák álmait. Így az én európai építészethez szokott szememnek nem okozott nagy meglepetést az egyébként gyönyörű házakból álló és nagyon szépen helyreállított régi városrész. Ami viszont egyből feltűnt, az a tudatosan megtervezett széles, egyenes sugárutak sokasága. Ez nyilván jó hatást gyakorol a város közlekedésére, bár a reggeli órákban a belvárosban itt is belefutottunk egy szerényebb dugóba.


A város talán leghíresebb épülete a Téli Palota (és Ermitázs Múzeum), melyet az 1917-es forradalom történetéből ismertem, és nagyon-nagyon vártam, hogy a saját szememmel is megláthassam. Persze egyáltalán nem ilyennek képzeltem el:


A híres Auróra-cirkáló praktikus okokból nem itt, a Palota közelében, hanem egy távolabbi helyen horgonyoz.

Sajnos a legendás Péter-Pál erődről nincs használható képem.

A kolosszális Szt Izsák Bazilika közelében található az Astoria hotel, amely helyszínéül szolgált Hitler győzelmi ünnepségének a város bevétele után. Azóta nem rendeznek itt bálokat és ünnepségeket.


Szentpéterváron is láthatunk hagymakupolát:


Ha belefér az időbe, érdemes átszárnyashajózni a közeli Peterhofba, mely Nagy Péter cár otthonaként szolgált.


Az aranykupolás, fényűző palotát hatalmas, Versailles-i mintára kialakított park veszi körül, és itt található Európa legtöbb működő szökőkútja is. A szökőkutak érdekessége egyébként, hogy az egész rendszer a gravitáció hatását tökéletesen kihasználva lett megtervezve, így nem szükséges elektromos áram a működtetéséhez.


A cár valójában nem a díszes palotában lakott, hanem a part közelében felhúzott kisebb épületben, amit nagyon is meg tudok érteni.


A parkban még egy igazi orosz medvével is találkoztam :-) :


Visszatérve Pétervárra, a fehér éjszakák nagy eseménye, amikor éjjel kettőkor, mintegy varázsütésre, egyszerre kivilágítják és felnyitják a hidakat - ez igazi turista-attrakció. Ha pedig télen látogatunk ide, akkor a befagyott Néván sétálhatunk. Lehet választani! :-)


Translation: Saint Petersburg was established by Tsar Peter the Great in 1703. It is the second biggest town in Russia and still plays an important role in the country's life.
I was lucky enough to visit the town last summer during the "white nights" period when it is getting dark only at around 1 o'clock at night. This is the peak of the turistic season, so it's better to book hotel room in advance in time.
I have taken couple of pics on the city, which is a well-organized, consciously built place with wide avenues. The city was planned by European architects, with the lead of Dominico Trezzini.
There are several channels which you can cross over on beautiful bridges.
You also can find here the famous Winter Palace which is today the home of the Ermitage Museum.
The colossal St Isaac cathedral is also worth to have a look at, as well as the churches with onion domes.

If you have some more time, don't miss Peterhof (not too far from Saint Petersburg, nice to sail over the Helsinki gulf) which was the home of Peter the Great. This is an amazing property. The main building with golden roofs was used for formal social events, and the smaller cosy building at the seashore was actually his home. Peterhof is famous of the lots of fountains, the highest number in Europe, which are operating by gravitation. The whole place is surrounded by a huge Versailles-style park.

Coming back to Saint Petersburg, the biggest attraction of the white nights is the floodlight of the bridges at the same time at 2 o'clock at night. Or, if you prefer to visit the city at winter time, you can  walk over the  frozen river Neva. Please take your choice. :-)

Foto: Café Mystra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...