2012. november 14.

Ne aggódj!

Egy különösen gondolatébresztő írást olvastam a minap az egyik kedvenc blogomon.

A cikk szerzője, Shannon összegyűjtötte azt a tíz dolgot, amiért meglátása szerint gyakran szoktunk teljesen feleslegesen aggodalmaskodni. Nagyon építő jellegűnek és értékesnek találtam az írást, ezért lefordítottam a cikk főbb pontjait, illetve hozzátettem a magam gondolatait is.


Mottó:
"Ha a helyzet vagy probléma kezelhető, akkor nem szükséges aggodalmaskodni miatta. Más szavakkal, ha van megoldás vagy kiút, akkor nem érdemes túl sokat rágódni a nehézségen. A megfelelő reakció a megoldás keresése. Sokkal ésszerűbben járunk el, ha energiáinkat a megoldásra, nem pedig az aggodalmaskodásra fordítjuk. Továbbá, ha nincs kiút, nincs lehetőség a megoldásra, akkor szintén nincs értelme az aggódásnak, hiszen amúgy se tudunk tenni semmit.
(Őszentsége a Dalai Láma)


Nézzük, mik azok a dolgok, amik miatt gyakran aggodalmaskodunk, holott egyáltalán nem segítik elő, hogy olyan minőségű életet éljünk, mint amit elgondoltunk magunknak.
Valamit ezekből nagyon könnyű elfogadni és és tenni ellene, valamit nehezebb. De nagyon fontos tudatában lennünk a gondolataink erejének, mert ezek a gondolatok repíthetnek végtelen magasságokba vagy éppen húzhatnak le minket, gátolva a személyes fejlődésünket. Azt gondolom, mindenképpen megéri szembenézni és megküzdeni a problémáinkkal, hogy javíthassunk életünk minőségén. Nem mindig könnyű, gyakran fájdalmas (és a lelki fájdalom sokszor erősebb tud lenni, mint a fizikai), de végül megújulva, bizakodva és boldogabban jöhetünk ki a kritikus helyzetből.

Tehát íme tíz dolog, ami miatt nem érdemes aggodalmaskodni:

1. Mások véleménye az életedről, stílusodról, álmaidról

Mindenki más értékek mentén éli az életét és más perspektívából szemléli a dolgokat. Mindenkinek más elképzelése és tapasztalata van a boldog és teljes életről. Nem szabad rosszul érezned magad azért, mert nem követed valaki útját, még ha az sikeres életvitelnek is tűnik. Van, akit ez tesz boldoggá, van, akit pedig teljesen más. Nem vagyunk egyformák.
Engedd el a destruktív aggodalmaidat azzal kapcsolatban, hogy mások mit gondolnak a te választott utadról. Helyette inkább fordítsd a figyelmed arra, amit a szíved és az eszed diktál. Kövesd a megérzéseid, keresd hasonló gondolkodású emberek társaságát, mérlegeld a tanácsokat és bátran feldezd fel a számodra legmegfelelőbb utat.

2. Megpróbálni másokra hasonlítani

Kultúránk amennyire értékeli az egyediséget és függetlenséget, tudat alatt ugyanannyira kíváncsiak is vagyunk arra, hogy mások mit és hogyan csinálnak. Igyekszünk a saját utunkat járni, mégis gyakran korlátoz minket a körülöttünk élők véleménye, viselkedése.
Gondolkozz el rajta, hogy amit teszel azt azért teszed, mert azt szeretnéd tenni teljes szívedből, vagy csak azért, mert ezt várják el tőled.

3. Tizenöt perc hírnév

Társadalmunk hajlamos felkapni és ünnepelni azt, ami sokkoló, nem mindennapi, nevetséges, vagy akár még teljesen alaptalan, becstelen is. Addig, amíg ilyesmi megragadja mások figyelmét, amíg emberek sokasága vevő az ilyenfajta hírekre, addig mi is késztetést érezhetünk efajta viselkedésre, csak hogy felfigyeljenek ránk. Elég a hírportálokon körülnézni, a bulvármédiáról már nem is beszélve, láthatjuk, hogy sokan bármire képesek egy kis pillanatnyi kétes népszerűségért függetlenül attól, hogy ez a saját értékrendszerükkel összhangban van-e vagy sem.
Ha már ki akarsz tűnni valamivel, azt inkább tedd azért, amiben tényleg hiszel és amire még évek múlva visszagondolva is büszke lehetsz.

4. Bármi, ami az irányításodon kívül áll

Nem szükséges magyarázni. Teljesen fölösleges azon aggodalmaskodni, amire nincs hatásunk, ilyenkor meg kell tanulnunk elfogadni a helyzetet és felismerni, hogy milyen tanulási lehetőséget kínál számunkra - lehetőség  például az elengedés, megértés, megbocsátás, türelem, kitartás, bizalom stb erényeinek gyakorlására.

5. Bármi, amit nem akarsz, hogy megtörténjen

Az elménk ereje egy hatalmas ajándék, de átok is lehet, ha rosszul használjuk. Ahelyett, hogy azon paráznánk, amit nem akarunk, hogy megtörténjen, az energiánkat kreatív célok felé kell fordítanunk. Használd a fantáziád inkább szép és kellemes dolgok megteremtésére, magad és szeretteid örömére. Irányítsd teremtő energiád olyan dolgok felé, amelyek segítenek álmaidat valóra váltani, így időd sem marad majd a rossz dolgokon való spekulálásra és bevonzására.

6. Szükségtelen időpocsékolás a közösségi hálókon

Lássuk be, nem vezet túl messzire a nem túl közeli ismerősök státuszfrissítéseinek folyamatos követése, vagy megrögzötten azt számolgatni, vajon hány "barátod", "követőd" van, hány "lájkot" gyűjtöttél. A Facebook, Twitter és hasonló oldalak bizonyos szintig nagyon hasznosak és nyilván megvan a létjogosultságuk, de könnyen elrabolhatják az időd olyan valódi tevékenységektől, amelyek az igazi barátságokat erősíthetnék, vagy amit fordíthatnál éppen új dolgok tanulására is. Éld a saját életed, ne mások életének szemlélője legyél!

7. Hogyan élnek mások és mennyi pénzt keresnek

Na ez az egyik legdestruktívabb, leglehúzóbb dolog, amit tehetsz, hogy ezen rugózol. Mások legbensőbb életéhez egyszerűen nincs semmi közünk! Irigység és utánzás helyett inkább örülj neki, ha barátaid, rokonaid szépen élnek. Te pedig törekedj arra, hogy olyan életet alakíts ki magadnak, ami beteljesíti a te saját álmaidat, vágyaidat, szenvedélyed, céljaid. Ne engedd, hogy mások diktálják, mit kellene tenned, hogyan kellene élned.

8. Mit mondanak (vagy éppen nem mondanak) rólad a hátad mögött

A magánéletben és munkában is folyamatosan kapcsolatba kerülünk emberekkel, akik megjelenését,  viselkedését, kommunikációját aszerint értelmezzük, amilyen hasonló események hatottak már ránk korábban életünk során. Ők is így viszonyulnak hozzánk.
Érdemes tudatosítani, hogy legtöbbször ismerőseink nem is gondolnak ránk, amikor távol vagyunk tőlük. Hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy mindenki velünk foglalkozik, pedig ez egyszerűen nincs így. Ha mégis, és nem éppen kedves módon teszik ezt, akkor sem érdemes a pletykáik miatt aggodalmaskodni, hiszen ez esetben egyszerűen meg sem érdemlik, hogy akár egy gondolatot is rájuk pazaroljunk. Aki pedig ismer és szeret minket, az úgysem fog bedőlni az ilyen rosszindulatú szóbeszédnek.
Ne foglalkozz vele túl sokat, hogy mit mondanak a hátad mögött. Ha valakinek baja van veled, és azt nem képes szemtől szemben tisztázni, akkor az legyen csak az ő problémája, innentől kezdve neked nincs dolgod vele.

9. A ruhaméreted

Egy dolog a ruhaméreted miatt aggályoskodni, és egy másik dolog az egészségedért aggódni. Ez fontos különbség.
Mindannyiunknak el kell gondolkoznunk rajta, hogy mit jelent számunkra egészséges életet élni, és ha a megvalósításával elégedetlenek vagyunk, akkor tenni kell ellene. Ily módon a ruhaméretünkkel elégedetlenkedni teljesen hiábavaló. Egyrészt, mert a különböző márkák különböző méretezést használnak. Lehet, hogy az egyiknél 36/38-as a méreted, míg egy másiknál ugyanekkora ruha akár 40-es méret is lehet. Másrészt, ha tudod, hogy egészséges életet élsz és mindent megteszel, hogy a legjobb formádat hozd, akkor nincs más dolgod, mint elfogadni a testedet és számodra előnyös szabású ruhákba öltöztetni, annak méretétől függetlenül.
Legyél hálás testednek azért, ha szépen működik és szolgál. Nézz nyitott szemmel a tükörbe, találd meg a legvonzóbb részeid és hangsúlyozd azokat. Mindenkiben van szépség, csak észre kell venni. Ne bántsd magad haszontalan, elégedetlenséggel teli gondolatokkal.

10. Az életed nem pontosan úgy halad, ahogy azt fiatalon eltervezted

Életcélunkat meghatározni nagyon hasznos dolog (sőt, muszáj is, ha el akarunk érkezni egy bizonyos ponthoz), de olyan életpályát élni, ami nincs hozzáigazítva az út közben szerzett tapasztalatainkhoz, nem fog elvezetni a lehetőségeink határáig. Mindig legyenek céljaid, de ne félj őket pontosítani, amint haladsz önmagad megismerése útján. Az útközben adódó lehetőségeket építsd be a tervedbe.
Fontos, hogy biztos legyél benne: el fogod érni a célod. Lehet, hogy nem pontosan az elvárásaid szerint alakulnak a dolgok, mégis elég valószínű, hogy végül túl is fogod haladni egykor megálmodott, fiatalkori távlataidat.


Az eredeti cikk itt
Kép köszönettel innen


This post is about 10 things to stop worrying about. The original eye opening article was posted by Shannon on The Simply Luxurious Life page. Here I translated the key points into Hungarian and added some of my thoughts. For the original post in English please click here.


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, hogy megosztod másokkal is.
Ide kattintva csatlakozhatsz a blog Facebook oldalához, hogy mindig értesítést kapj a friss posztokról. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...