2012. november 23.

Almáspite

Amikor már hűvösebb az idő, különösen jólesik finom sütit készíteni és persze enni is.
Édesanyám tutti almáspite receptje a következő:

Tésztát gyúrunk az alábbi összetevőkből:
1 Ráma kocka margarin (25 dkg)
40 dkg liszt
1 tojás
1 ek ecet
pici só
3 ek cukor
plusz hozzáadunk annyi tejfölt, amennyit kíván, hogy közepesen kemény tészta legyen.

A tésztát legalább egy órára hűtőbe tesszük.

Pihentetés után a tésztát kétfelé vesszük (60-40 %). A nagyobbik részét a sütőforma méretére nyújtjuk. A formát fejjel lefelé a tésztába nyomjuk, ez lesz a pite teteje. Ezt egy tálcára helyezve visszatesszük a hűtőbe.
A maradék tésztát kinyújtjuk, a formába helyezzük, kicsit megszúrkáljuk villával és 180 fokra előmelegített sütőben kábé 10 percig elősütjük.

Töltelék:
1,5 kg alma hámozva, káposztareszelőn durvára reszelve, levét kinyomkodva
6-8 ek kekszmorzsával és 1 citrom levével összekeverjük
kínai ötfűszer keverékkel vagy fahéjjal fűszerezzük és ízlés szerint cukorral édesítjük.

A tölteléket az elősütött tésztára simítjuk, majd ügyesen rátesszük a hűtőből kivett "teteje" tésztát. A tészta tetejét megkenjük felvert tojással (a tészta készítésekor kicsit kivehetünk a tojásból, ennyi elég is lesz), villával megszúrkáljuk és szép aranybarnára megsütjük. Kihűlés után szeleteljük.

A receptet el lehet készíteni hagyományos piteként, vagy akár kevésbé megszokott módon is. Ahogy a lentebbi képeken látszik, készíthetjük muffinformában, roládként, gyerekeknek kalózhajóként, esetleg rácsozva vagy egyéb más különleges díszítéssel is.













Képek köszönettel innen és innen


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, hogy megosztod másokkal is.
Ide kattintva csatlakozhatsz a blog Facebook oldalához, hogy mindig értesítést kapj a friss posztokról. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...