2011. szeptember 1.

Itt van az ősz

Most már végérvényesen elmúlt ez a nyár és beköszöntött az ősz.

Szeretem ezt az évszakot. Szerencsés esetben még szép az idő, sokat kinn lehet lenni a szabadban, de az esték és a hajnalok már hűvösek, a nappalok rövidülnek. A természet lassan narancsba és vörösbe borul - csodálatos látványt kínálva a szemnek... és léleknek.

Ősszel kell felkészítenünk testünket és lelkünket a hosszú, hideg télre. A test és a lélek összhangja elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető legteljesebb épségben és egészségben induljunk neki a zord téli időszaknak.

Elkezdünk most már inkább befelé figyelni.

Meghallgatjuk testünk jelzéseit, üzeneteit és így táplálkozással, edzéssel tudatosan tehetünk azért, hogy egészséges és fitt legyen. Ha zavart észlelünk az erőben, akkor még időben változtathatunk, komolyabb esetben szakemberhez tudunk fordulni.

Holisztikusan szemlélve, a testünk által küldött korai jelek, illetve maga a betegség is arra mutat rá, hogy hol gyengült meg az egységünk, hol kell változtatni, átalakulni - elsősorban az önmagunkhoz való viszonyban és a gondolkodásmódunkban. Ha ehhez a megközelítéshez elég őszinték és bátrak vagyunk, és hajlandóak is vagyunk megtenni a sokszor bizony nehéz változtatásokat, akkor abból mind szellemileg, mind testileg sokat nyerhetünk.

Lelkünket is felfrissítjük: őszintén átgondoljuk kapcsolatainkat, hol lehetnek olyan pontok, melyek megbetegíthetnek bennünket. Tanulunk a hibákból, átgondoljuk, hogyan kellett volna az adott problémás helyzetet sikeresebben és kevésbé fájdalmasan megoldanunk, hogy legközelebb már eszerint tudjunk cselekedni. Ezután tiszta szívvel megbocsátunk magunknak és másoknak is.

Az ősz kincsei is mind szervezetünk megerősítését szolgálják: alma, körte, szőlő, dió, mandula, csipkebogyó, uborka, krumpli, cékla, kelkáposzta, tök, sütőtök, bab, sóska, spenót, fekete retek, paradicsom, paprika, répa, karalábé... Fogyasszuk őket minél változatosabban elkészítve!

Ha valamikor, akkor most éppen itt az ideje, hogy kipróbáljuk a jógát, annak egyéniségünkhöz és egészségi állapotunkhoz leginkább illő stílusát. Érdemes körülnézni a neten, illetve egy számunkra szimpatikus oktatótól személyre szabott tanácsot kérni. Ha sikerül jól választani, akkor hamar tapasztalni fogjuk a jóga jótékony hatását. Ezért mindenkit bátorítanék, hogy legalább egy esélyt adjon ennek a csodálatos módszernek.

Az ősz tehát különösen alkalmas időszak arra, hogy harmóniába hozzuk önmagunkat.

Végül ne felejtsünk el hálát adni azért, ha dolgaink jól mennek, köszönetet mondani azért, amink van!



kép innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...