2011. szeptember 21.

Cause for sale

Ezek a képek egy eladó lakásról készültek valahol Svédországban.

A göteborgi Alvhem cég részben ingatlanközvetítéssel foglalkozik, részben pedig egy kávézót/boltot üzemeltet. A most bemutatott lakás az ő kínálatukból származik.

Már sokadik alkalommal látom, hogy ott mennyire más a lakáspiac, mint nálunk. Nekem itthon elég negatív emlékeim vannak lakáskeresés tekintetében eladóként és vevőként is, sajnos. De jó látni, hogy tényleg lehet másképp is.

Néhány tanulságot levontam a saját tapasztalataim és az említett cég hírdetéseiben látott lakások különbözőségéből. Anélkül, hogy nagyon belemennék a részletekbe, van egy-két szempont, amit talán érdemes lenne fontolóra venniük az eladóknak és az ügynökségeknek is.

Először is: a lehetőségekhez képest tiszteljük meg a reménybeli kedves vevőt azzal, hogy az eladásra kínált ingatlant viszonylag tisztán mutogatjuk. (Uramisten, hány iszonyat mocskos lakásból fordultunk ki szinte azonnal...)

Továbbá a tér legyen átlátható, mert nem árt, ha a leendő tulaj bele tudja képzelni a saját cuccait. És ha adottságai miatt sötétebb, akkor legyen kellően meg is világítva.

Ami pedig a hírdetéseket illeti, szerintem sokat számít a fotózás is, mert általában ezzel találkozik először az érdeklődő. Nyilván nem nézhet ki úgy minden ingatlan, mintha egy képes magazinnak készülnének a fotók. De gondolok itt például arra, hogy a fényképezéshez nyugodtan össze lehet kicsit pakolni, szépen összerendezni a bútorokat, eltenni az apparát lencséje elől a szennyes edényeket vagy száradó ruhákat, satöbbi satöbbi. Ha stílusos, megfelelő nézőpontból készült képeket mutatnak a reménybeli vásárlóknak, amelyekkel felkelthetik az érdeklődést és a vágyat az ingatlan iránt, már félig nyert ügyük van.

És akkor most jöjjenek a felvételek, amelyek nemcsak tökéletesen megtestesítik a hírdetésekkel támasztott fentebb részletezett szerény elvárásaimat, de magasan túl is szárnyalják: kimondottan inspirálóak és szemet gyönyörködtetők.



Translation: These pictures have been taken on a home for sale somewhere in Sweden.
The Göteborg-based company Alvhem partly works is the real estate business, and partly operating a coffee bar / delicatesse shop. This flat is from their offer.
Having a look at the advertisements of the property market in Sweden, I can see how much it differs from the Hungarian one. I have quite bad experiences here but it's good to see that it can be done in another manner.
I have some learnings from my experience and the ads seen in this company's ads. I don't want to go into deep details here, but there are some conclusions which might be useful both for the sellers and the real estate companies.
First of all: do respect the buyer and show a clear and well-lit house. Buyers will be happy to see how it can be turned into their new home. The right photography is also a key tool for a good deal. Obviously, not all the homes should be so stylish as the ones in the magazines, but it is worth to de-clutter the rooms and re-arrange the furnitures for an airy feel. Proper snapshots can raise interest and wish of the potential buyers.
These pics above not only tick all these boxes but also surpass my modest expectations  - they are really inspiring and heartwarming. Dont' you think?

Képek innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...