2013. január 24.

6 tipp a sikeres szerepléshezIdőnként még a leggyakorlottabb előadók is lámpalázasak lesznek, ha egy nagyon fontos megbeszélésen vagy előadáson kell villantaniuk. Kritikusnak érzett helyzet esetén az alábbi tippek segíthetnek a feszültség oldásában.

1. Pozitív attitűd

A hozzáállásunk nagymértékben befolyásolja az önbizalmunkat és persze a prezentáció sikeres kimenetelét. A magabiztos kiállás már fél siker. Lényeg, hogy gondolkodjunk pozitívan. Merítsünk erőt a korábbi tapasztalatainkból, elsősorban természetesen a pozitív emlékekből. A hibákból pedig tanulhatunk, így legközelebb megnyugtatóbban tudjuk majd megoldani a hasonló helyzetet.

2. Tervezz előre

Készíts forgatókönyvet! Gondold végig, hogy mi lesz a mondandód fő üzenete és eköré építsd a bevezetés, kifejtés, összegzés és befejezés lépéseit.
Fogalmazz gondosan, érthetően, egyértelműen.
Viselj olyan ruhát, amiről úgy érzed, kifejezi az egyéniséged és illik az eseményhez. Ez növeli a magabiztosságot.

3. Gyakorold el a prezit

Különösen fontos prezentáció előtt kérd meg egy barátod vagy kollégád, akiben megbízol, hogy hallgassa meg előre az előadásodat. Ha nincs senki, akivel elpróbálhatnád, akkor magad tedd meg egy tükör előtt. Vagy akár tükör nélkül. De fontos, hogy hangosan mondd ki a mondatokat. Hidd el, ez nagyon sokat fog segíteni, amikor majd élesben kell előadnod.

4. Figyelj a testtartásra és a testbeszédre

Figyeld meg néhány általad sikeresnek tartott ember viselkedését, testtartását, gesztusait, és próbáld ezeket az elemeket beilleszteni a saját egyéni előadásmódodba.
A szereplés előtti percekben vegyél néhány lassú, mély lélegzetet (a teljes tüdős jógalégzés gyakorlása különösen hatásos), ez segít ellazulni és koncentrálni.
Húzd ki magad, legyen a testtartásod egyenes és laza, ne feszengj. Légy a lehető legtermészetesebb.
Nagyon fontos, hogy tarts szemkontaktust a közönségeddel. Ha sok ismeretlen ember előtt kell beszélned, akkor válassz ki két-három rokonszenves arcot és fókuszálj rájuk.
Emlékezz rá, hogy a hallgatóság nem akar neked rosszat, nem akarják, hogy hibázz. Biztosan találsz köztük legalább egy-két embert, akik láthatóan érdeklődő és támogató hozzáállásukkal a segítségedre lesznek.

5. Legyél bátor és lépj ki a komfortzónádból

Nagyon igaz az a mondás, hogy az igazi átütő belső sikerek azokból a tapasztalatokból fakadnak, amikor sikerült átlépned saját korlátaidat. Ne félj kilépni a komfortzónádból, próbáld ki magad új helyzetekben és meglátod, milyen felszabadító és örömteli az így elért siker!

6. Tanulj a hibákból

Ha valami mégsem úgy sül el végül, ahogy tervezted, akkor se csüggedj. Értsd meg, hogy hol csúsztak ki az események a kezed közül, hol volt az a pont, ahol nem tudtad úgy kezelni a dolgokat, ahogy szeretted volna. Gondold át, mit tanultál az esetből, majd bocsáss meg magadnak és engedd el a múltat. Egy hiba nem a világ. A tanulságot használd fel legközelebb és minden rendben lesz.
Ne feledd: gyakorlat teszi a mestert.Most of us can easily turn into fear or nervousness when we are faced with an important meeting or challenging presentation. Here you have 6 tips to help feel more confidence in such a situation.

1. Attitude
Our attitude affects our self-confidence thus the outcome of our presentation.Think positively and learn from experiences. Think about positive memories and imagine yourself successfully.

2. Plan ahead
Prepare a script. Focus on the key messages, and build preamble, talk, summary and conclusion accordingly. Speak carefully and simply.
Wear a dress that fits to your personality as well as the event. This will make you feel more confident.

3. Practice your presentation
Before a particularly important presentation ask a good friend or colleague you trust in to listen to your presentation in advance. If there is nobody to help practice alone in front of a mirror. The point is to do it loudly. You will see how easier the live presentation will be.

4. Stay with your posture and body language
Find someone who is successful in your eyes and look at his or her attitude, posture, gestures, and try to adopt these elements into your personal style.
Take a few deep breaths right before the presentation, this will help you to feel a bit more relaxed.
Stand nice and long, do not struggle. Be as much yourself as possible.
Very important to keep eye contact with your audience. If you have to speak to lots of unknown people, try to find two or three likeable faces and focus on them.
Remember that people don't want you to fail.

5. Step out from your comfort zone
It is very true that biggest successes come when you exceed your limits. Do not afraid to step out from your comfort zone and put yourself to the proof. The success will make you feel free and happy.

6. Learn from the failures
Don't lose your heart if things may not look like what you have expected. Do understand where things went wrong, at which point you were unable to handle the situation well enough. Take the learning, forgive for yourself and let it go. A failure is not the end of the world. Use the experience next time to avoid the same problem. Do not forget that practice makes perfect.Képek forrása: Pinterest


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, hogy megosztod másokkal is.
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz, hogy mindig értesítést kapj a friss posztokról. :-)

You are warmly welcome to join the blog's Facebook page for further contents and notification on the new posts, please just click here. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...