2011. augusztus 11.

Boribon

A hétfő délutáni gyönyörű szivárványról eszembe jutott a Boribon mesekönyvsorozat, amely egykor nekem is kedvencem volt, és most kisfiam egyik szeretett meséje.

Boribon egy kismackó, akivel mindenféle érdekes dolgok történnek, például szamócát szed, kirándul, focizik, hóembert épít, megbetegedik és meggyógyul, sőt, még szuper szülinapi bulija is van. Mindezt egy-egy külön kötetben meséli el Marék Veronika, egyszerű, kisgyermekek számára érthető és értelmezhető mondatokban, nagyon kedves képekkel illusztrálva. A történetek mindig tanulságosak és megnyugtatóan érnek véget.

Kisfiamnak gyakran mesélek fejből esti mesét, főleg egy-egy különösen mozgalmas nap után. Ezekben a mesékben ő szokott lenni Boribon és én Annipanni (apa meg Bence, aki a könyvekben Boribonék jó barátja). Természetesen ilyenkor is Boribon a főszereplő és persze éppen ugyanazok a dolgok történnek meg vele, mint a csemeténkkel nap közben. Így együtt újra átgondoljuk, mi is történt aznap, tudatosítjuk, milyen jó dolgokat éltünk át, ezzel szépen lezárjuk a napot. Valamint ez egy nagyon hatásos módszer annak feldolgozására is, ha időnként valami rossz fát tett a tűzre. Persze fontos, hogy a tanulság és a megoldás az ő korosztályának megfelelő módon és jóindulattal, együttérzéssel legyen megfogalmazva, így egyfelől ő is megnyugszik estére, másrészt - kissé eltávolodva időben az adott eseménytől - szépen megtanulja a helyes és helytelen közötti különbségtételt, a konfliktusok lehetséges békés feloldását.

A bevezetőben említett szivárvány a Boribon és a hét lufi című mese végén tűnik fel. Annipanni megajándékozza Boribont hét színes lufival. Boribon rögtön elindul, hogy megmutassa a lufikat a barátainak, de a lufik sajnos gyorsan fogyatkoznak. Boribon bánatosan kuporog az esernyő alatt, mígnem Annipanni kedvesen felvidítja: szomorúságra semmi ok, hiszen bár a lufik kipukkantak, de a hét szín ott ragyog a csodálatos szivárvány színeiben!

Nekünk még megvan egy-két mese a réges régi kiadásból, de a boltokban szerencsére most is kaphatók az újra megjelentetett kötetek. Óvodásoknak (és érzékenyebb kisiskolásoknak is) nagyon jó szívvel ajánlom.



képek innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...