2013. február 21.

Inspiráló munkakörnyezet

Bevallom, a rendetlenség engem teljesen szét tud zilálni, és kifejezetten zavar a munkában, ha az asztalomon átláthatatlan kupi van. Sokkal összeszedettebben tudok gondolkozni, ha az asztalomon is és körülötte is az a jófajta rend uralkodik: amikor ugyan nincs minden az élére állítva, de azért az egész rendezett és nyugodt érzetet kelt.

Ha te is szívesebben dolgozol inspriáló környezetben, íme néhány ötlet arra, hogyan varázsolhatod az asztalod körüli teret személyessé, egyedivé és serkentővé:

1.Válogatás

Nagyon fontos lépés. Nézd át tüzetesen, hogy mi van az asztalodon. Válogasd ki, hogy mi az, amire szükséged van, és mi az, ami már nem kell. Az idő során észrevétlenül felhalmozódott szeméttől és felesleges holmitól szabadulj meg, lehetőleg a szelektív hulladékgyűjtés szellemében.

2. Rendszerezés

Válogasd ki, hogy mi az, amire feltétlenül szükség lehet bármelyik percben. Ez nyilván mindenkinél más és más, de általában nehezen nélkülözhetők olyan alapvető dolgok, mint a számítógép, írószerek, naptár, lámpa, jegyzetfüzet, post it, dobozos zsepi, stb. Ezeknek kell mindenképpen helyet biztosítani az asztalon. Legjobb, ha van egy-két erre a célra tervezett tartó, főleg otthon, ahol általában kisebb a rendelkezésre álló hely, mint egy irodában.
Ha vannak olyan dokumentumok, kiadványok, iratok, amik jó, ha kéznél vannak, azoknak tegyünk ki egy megfelelő méretű, csinos irattartót az asztalra.

Azok a dolgok, amikre nincs folyamatosan szükség, mehetnek a fiókba: lemezek, elemek, telefontöltő, kisolló, vonalzó, tűzőgép, stb. Az irodában nekem az egyik fiókomban van fogkefém, fogkrémem, egy pár tartalék nylon zokni, kézkrém is. Termékminták, katalógusok szintén tárolhatók fiókban vagy szekrényben.
A fiókokban bármihez könnyen hozzáférhetünk, a cuccaink mégsincsenek szem előtt, ezáltal nem is keltik a rendetlenség látszatát.

3. Lefűzés

Gyakran lustaságból vagy időhiány miatt az asztalunkon halmozzuk fel a különböző számlákat, befizetett csekkeket, értesítéseket.
Ahogy a munkában, úgy otthon is elengedhetetlen, hogy minden fontos iratnak meglegyen a helye, így bármikor pillanatok alatt elő lehet keresni az éppen szükséges dokumentumot.
Válogassuk szét a számlákat, szerződéseket, és minden szolgáltató papírjaihoz nyissunk egy külön gyűjtőmappát. Legyen dosszié a banki iratoknak, a lakással kapcsolatos dokumentumoknak és a személyes dolgainknak is, mint például a fizetési papírok és az adóbevallás.

4. Dekoráció

Mivel a hely az asztalon általában limitált, ezért a dekoráció mennyiségét is célszerű ésszerű keretek között tartani.
Keretbe tett fényképre, kisebb cserepes vagy vázában tartott virágra öröm rápillantani.
Az inspirációs tábla már csak hab a tortán, de ha van rá helyünk, akkor nagyon jó ötlet kialakítani, mert segít felpörgetni a munkakedvet és a kreativitást. Ehhez használhatunk egy parafa táblát, vagy a térelválasztó falat az irodában. Tűzzünk ki rá ihletadó képeket, idézeteket, anyagmintát, a gyerek rajzát, szóval bármit, ami kedves a szívünknek, nyugodtan vigyük bele az egyéniségünket. Ha figyelünk a stílusra és a tartalomra is, akkor fantasztikus összképet hozhatunk létre, ami biztosan inspiráló hatást gyakorol majd ránk, amikor csak ránézünk.
Képek köszönettel a Pinterestről


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, hogy megosztod másokkal is.
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz, hogy mindig értesítést kapj a friss posztokról. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...