2011. október 6.

Jógamenü

David Garrigues az Ashtanga Yoga School of Philadelphia vezetője, maga is aktív gyakorló, és egyike azon kevés oktatóknak, akik magától Sri K. Pattabhi Jois mestertől kapták meg képesítésüket.


Blogjában nemrég részletesen írt arról, hogy szerinte miből áll a gyakorláshoz legmegfelelőbb diéta. Nézzük az ajánlását, melyet ezzel a kördiagrammal illusztrált, hogy könnyebben érthető legyen:



A táplálkozás középpontjában a teljes értékű gabona és rizs áll.

Legfontosabbak: barna rizs, quinoa, hajdina, búza, durum tészta, teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér, gabonapehely, gabonakorpa - ezek tegyék ki nagyjából az étrend felét.

Zöldségek, szezonálisan: elsősorban mindenfajta gyökérzöldség (különféle répák, retekfélék, zeller), zöldek (mángold, spenót), káposzta, brokkoli, karfiol, sütőtök - ezekből jöhet, amennyi jólesik. Másodsorban, a változatosság, íz, szín stb kedvéért: hagyma, paprika, tökfélék, paradicsom, krumpli, saláták.

Növényi eredetű fehérje: tofu, szejtán, hüvelyesek (bab, borsó, lencse),  humusz, tempeh, olajos magvak - mértékkel fogyasztva.

Zsiradék: szezámolaj, olívaolaj, repceolaj, ghí - csak amennyi feltétlenül szükséges.

Rágcsák: teljes kiőrlésű kekszek, gyümölcsök, rizs- vagy kukoricakeksz.

Italok: tiszta víz, növényi tejek (szója- és rizsital), tea.

Édesítők: bio nádcukor, agavé, maláta, rizs szirup, dzsúsz - csak csínján bánva velük.

Édességek: min. 60% kakaótartalmú étcsoki, teljes kiőrlésű és alacsony cukortartalmú süti, szójapuding, joghurt - ezeket csak ritkán fogyasszuk.

Alkalmanként: sajtok, szója, vega felvágottak.

Kerülendő, vagy legalábbis csak nagyon ritkán: állati fehérje (ha úgy érzed, hogy nagyon muszáj, akkor viszont tudatosan és alaposan kiválasztva szabadtartásból származó bio tojás, friss hal, szabadtartású csirke, vadhús - de ha lehet, akkor inkább egyáltalán ne fogyaszd), kábító/mámorító hatású anyagok (alkohol, drog, fájdalomcsillapító), zsíros tejtermékek, tej helyettesítők, feldolgozott élelmiszer (konzerv, félkész ételek, csipsz, mélyhűtött pizza stb), édesített üdítőitalok.

Mint jeleztem, ez az ajánlás elsősorban astanga jóga gyakorlók számára lett összeállítva, tehát jelentős fizikai (vagy ha úgy tetszik: sport) tevékenységet végzőknek, amivel támogathatják a gyakorlásukat, amitől jól fogják érezni magukat a bőrükben.  Ez egy vegetáriánus étrend, mondhatjuk úgy is: életmód, amely tiszteletben tartja a jóga, az ajurvéda és a makrobiotika alapelveit. Fogyókúrához, egyéb diétához nyilván más szempontokat is figyelembe kell venni az étrend meghatározásakor, de alapvetően szerintem így ahogy van megfelelő az egészséges, változatos táplálkozás biztosítására, ezáltal az életenergia megfelelő áramlásához. És természetesen: mindenből csak mértékkel!

Akit mélyebben érdekel a téma és tud angolul, annak érdemes a lentebbi linkre klikkelnie további infókért és videóért, amelyben David jól követhető, részletes magyarázatot ad minderről. Illetve további videók is vannak a blogján, amelyek a helyi piacon és a szupermarketben készültek, ahol tüzetesen végignézte és a jógagyakorlás szempontjából ki is elemezte az ott kapható élelmiszereket.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...