2011. október 14.

Dizájn klasszikus: az Eames szék

A mára dizájn-ikonná vált Eames DSW szék prototípusát 1948-ban tervezte Charles és Ray Eames a New York-i modern művészetek múzeumának pályázatára, és ez volt az első sorozatgyártásban készült műanyag szék. Ahhoz képest, hogy kis költségvetésű bútornak indult, mára szépen kinőtte magát és brutál összegért vásárolható meg az eredeti, Vitra és Herman Miller által gyártott termék. (Replikákat persze sokkal olcsóbban is meg lehet venni, de hát az nem egészen ugyanaz.)

Ez a dizájn kiállta az idő próbáját. Ezért tekinthetjük a beszerzését egyfajta beruházásnak is, amely vélhetően nem fog veszíteni az értékéből az idő múlásával sem, és így ez a bútordarab hosszú távon a családi örökség részét képezheti.

Már sokszor emlegettem, hogy nekem mennyire bejön az Eames szék összes változata. Annyira eltalált és időtálló forma, hogy egyszerűen bármilyen stílusú enteriőrbe illik. Gondoltam, összeválogatok hát néhány képet, amelyek reprezentálják is ezt a széles körű felhasználhatóságot.

Én magam nagyon szeretnék ilyen székeket az étkezőnkbe, konkrétan a magasított támlás fekete színűt (ami az első képen látszik). Attól tartok azonban, hogy hacsak valami csoda nem történik, akkor erre még egy jó ideig spórolni kell...
Translation: Prototype of the iconic Eames chair was designed by Charles and Ray Eames in 1948 for the competition of the Modern Museum of Art in New York. This was the first plastic chair made in series production. The design has stood the test of time indeed. Although it was designed as a low-cost piece of furniture, nowdays this model is really expensive, however, the purchase can be considered as an investment because probably it will not loose its value and will became a part of the heirloom for sure.
I've already mentioned several times how much I like this design which fits in any styles of interiors. Thus I've collected these pics to show you its versatile adaptability.
I myself would like to possess some for our dining room, specifically the high back version in black (shown in the first pic), but I am afraid I still have to save money for a while...

Képek innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen és innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...